Hlavní příčiny problémů s kvalitou vody
Tvrdá voda
Tvrdost vody je daná obsahem vápníku a hořčíku ve vodě. Vysoká tvrdost vody způsobuje zarůstání potrubí, snížení přenosu tepla, poškozování praček, myček, bojlerů a baterií. Nechá se jednoduše odstranit změkčením vody.
Železo a mangan
Vysoký obsah rozpuštěného železa a manganu ve vodě způsobuje zarůstání potrubí, zhoršuje chuťové vlastnosti vody, poškozuje pračky, myčky, bojlery a baterie. Obsah železa a manganu se nechá jednoduše snížit pomocí speciálních filtračních materiálů a zařízení.
Dusičnany
Dusičnany jsou svými karcinogenními účinky vysoce škodlivé pro lidský organismus, obzvláště pro kojence. Maximální přípustný obsah dusičnanů v pitné vodě je 50 mg/l, pro kojence však pouze 15 mg/l. Zvýšený obsah dusičnanů se nechá jednoduše snížit pomocí selektivních iontoměničů.
Chlór
Chlór se používá na dezinfekci pitné vody. Vysoký obsah chloru však zhoršuje chuťové vlastnosti pitné vody. Chlór lze z vody odstranit odvětráním nebo filtrací přes aktivní uhlí.
Mechanické nečistoty
Mechanické nečistoty zhoršují kvalitu pitné i užitkové vody. Způsobují zanášení potrubí, ucpávání armatur, poškozování bojlerů, kotlů, chladících zařízení atd. Mechanické nečistoty lze snadno z vody odstranit pomocí vhodných potrubních popřípadě pískových filtrů.
Zákal a zápach
Zákal a zápach zhoršují chuťové vlastnosti pitné vody a jsou způsobeny různými faktory. Zákal lze obecně odstranit filtrací přes vodárenský písek nebo aktivní uhlí. Zápach lze snížit filtrací přes aktivní uhlí. Volba vhodné technologie úpravy vody závisí na konkrétních faktorech, které dané problémy způsobují.
Bakterie a mikroorganismy
Maximální přípustné koncentrace bakterií a mikroorganismů v pitné vodě podrobně popisuje Vyhláška MZ 252/2004 Sb. Překročení daných limitů bakterií a mikroorganismů ve vodě (enterokoky, escherichia coli, koliformní bakterie atd.) představuje pro lidský organismus značné zdravotní riziko. Pitná voda musí být proto vždy hygienicky zabezepečna tak, aby byla prostá bakterií a virů. Nejčastější způsoby úpravy a dezinfekce pitné vody jsou chlorace, ozonizace nebo dávkování chlordioxidu.