» MOŽNÉ PROBLÉMY S KVALITOU VODY
MOŽNÉ PROBLÉMY S KVALITOU VODY

Hlavní příčiny problémů s kvalitou vody

Tvrdá voda

Tvrdost vody je daná obsahem vápníku a hořčíku ve vodě. Vysoká tvrdost vody způsobuje zarůstání potrubí, snížení přenosu tepla, poškozování praček, myček, bojlerů a baterií. Nechá se jednoduše odstranit změkčením vody.

Železo a mangan

Vysoký obsah rozpuštěného železa a manganu ve vodě způsobuje zarůstání potrubí, zhoršuje chuťové vlastnosti vody, poškozuje pračky, myčky, bojlery a baterie. Obsah železa a manganu se nechá jednoduše snížit pomocí speciálních filtračních materiálů a zařízení.

Dusičnany

Dusičnany jsou svými karcinogenními účinky vysoce škodlivé pro lidský organismus, obzvláště pro kojence. Maximální přípustný obsah dusičnanů v pitné vodě je 50 mg/l, pro kojence však pouze 15 mg/l. Zvýšený obsah dusičnanů se nechá jednoduše snížit pomocí selektivních iontoměničů.

Chlór

Chlór se používá na dezinfekci pitné vody. Vysoký obsah chloru však zhoršuje chuťové vlastnosti pitné vody. Chlór lze z vody odstranit odvětráním nebo filtrací přes aktivní uhlí.

Mechanické nečistoty

Mechanické nečistoty zhoršují kvalitu pitné i užitkové vody. Způsobují zanášení potrubí, ucpávání armatur, poškozování bojlerů, kotlů, chladících zařízení atd. Mechanické nečistoty lze snadno z vody odstranit pomocí vhodných potrubních popřípadě pískových filtrů.

Zákal a zápach

Zákal a zápach zhoršují chuťové vlastnosti pitné vody a jsou způsobeny různými faktory. Zákal lze obecně odstranit filtrací přes vodárenský písek nebo aktivní uhlí. Zápach lze snížit filtrací přes aktivní uhlí. Volba vhodné technologie úpravy vody závisí na konkrétních faktorech, které dané problémy způsobují.

Bakterie a mikroorganismy

Maximální přípustné koncentrace bakterií a mikroorganismů v pitné vodě podrobně popisuje Vyhláška MZ 252/2004 Sb. Překročení daných limitů bakterií a mikroorganismů ve vodě (enterokoky, escherichia coli, koliformní bakterie atd.) představuje pro lidský organismus značné zdravotní riziko. Pitná voda musí být proto vždy hygienicky zabezepečna tak, aby byla prostá bakterií a virů. Nejčastější způsoby úpravy a dezinfekce pitné vody jsou chlorace, ozonizace nebo dávkování chlordioxidu.

NjZkZDEzZ